Onun memleket sevdası ve tutkusu bizi hala motive ediyor…
Milli Mücadele döneminden sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde, yeterli sermaye kaynağına sahip girişimci bulmak neredeyse imkansızdı. Ancak genç Türkiye Cumhuriyeti yeterli sermayeye sahip olmasa da yüreği ülkesi için atan ve ülkesinin geleceğini inşaa etmek isteyen girişimcilere sahipti.
Şeref Sürmen, Trabzon ili, Sürmene ilçesinde 1920 yılında dünyaya gelmiştir. Çalışkanlığı ile dikkatleri çeken Şeref Sürmen, Erzurum’da geçirdiği askerlik yıllarında komutanlarının da dikkatini çeker. İlk çalışma hayatına Askeri kışla içindeki eski binaların tadilatı ile başlar.
Şeref Sürmen, vizyoner, girişimci ve sosyal yönü güçlü bir kişiliğe sahiptir. Zonguldak Çatalağzı Işıkveren Tesisi ve Karabük Demir Çelik Fabrikası'nda tamamladığı inşaat işleri onun ağır sanayi sektörüne girmesine vesile olur. Şeref Sürmen Ankara’ya yerleşir ve çivi fabrikası ile ilk haddehanesini kurar. Çalışkanlığı sayesinde Ankara’nın en başarılı sanayicileri arasında yer alır. Ankara Sanayi Odası’nın kurulmasında önemli katkılar sağlar ve Ankara Sanayi Odası ilk Kurucu Üyeleri arasına girer.
Müteahhitlik mesleğini devam ettiren Şeref Sürmen, Türkiye genelinde devlet binaları, konut projeleri ve şehirler arası yolların inşaat işleri gibi birçok başarılı projeye imza atar. Türkiye’nin büyümesinde önemli katkı sağlayacağını düşündüğü madencilik sektörüne Ankara Mürdet bölgesindeki maden yatırımları ile girer. Çalışmaktan, üretmekten, ülkemize yeni kaynaklar sağlamaya çalışmaktan hiçbir zaman vaz geçmeyen, gençlere güzel yarınlar bırakma gayesinde olan Şeref Sürmen, 1980 yılında aramızdan ayrılmıştır.